Zelfstandig ondernemen betekent zeker niet alleen ondernemen.

Als zelfstandig ondernemer ben ik alleen verantwoordelijk, plan ik mijn eigen agenda, werk waar ik wil en wanneer ik wil. Wat een vrijheid!

Jij alleen werken?

Toen ik als VA startte, riepen meerdere mensen in mijn directe omgeving “Jij alleen werken? Jij gaat toch ontzettend mensen missen! Sociaal beestje dat je bent”. En ja, zeker met dat laatste hadden ze wel gelijk. Voor wie moet ik nu verjaardagscadeautjes kopen, gekke kaartjes sturen, Sinterklaasgedichtjes schrijven en gewoon een simpel appje ter morele steun sturen?

Dat bleek al snel geen enkel probleem, zoals zelfstandig alleen in het zolderkantoor werkend! Corona hielp natuurlijk ook door alles van offline naar online te halen, inclusief alle gesprekken. Of het nu een informeel koffiegesprek of een kennismakingsgesprek met een nieuwe klant was, Zoom werd onze nieuwe beste vriend!  

En daarnaast heb ik blijkbaar met goede intentie uitgestraald dat ik graag contact wilde met gelijkgestemden. In het najaar van 2020 deed ik deelnemer mee aan een pilot programma van een oud-collega van ABN AMRO, zij was inmiddels ook zelfstandig ondernemer geworden. Uit de groep deelnemers aan de pilot ontstond een dagstart.

Dagstart

Iedere dag om 09:00 heb ik sindsdien een dagstart via Zoom met 4 andere vrouwelijke zelfstandig ondernemers, met een kop koffie of thee erbij nemen we met elkaar door waar we staan, welke successen we hebben te vieren, welke uitdagingen we op gaan pakken en hebben we een hulpvraag, helpen we elkaar. Vanuit ABN AMRO kende ik het principe van de dagstart met de structuur:

  • Hoe voel je je vandaag?
  • Wat is je doel voor vandaag?
  • Heb je hulpvraag?
  • Waar ben je trots op?

Met elkaar en voor elkaar

De groep bestaat uit een productiviteitscoach, een websitebouwster, een online marketing strateeg/grafisch ontwerper, een persoonlijk coach/yoga docente en ik, als (technisch) VA. In principe hoort een dagstart een kwartiertje te duren met bovengenoemde structuur. Wij houden de dagstart zoals die uitkomt, wel uitgaande van de structuur van 15 minuten en 4 vragen. Als het zo uitkomt dateen van ons in een dip zit en even niet meer weet waarom ondernemen ook alweer leuk was, krijgt ze de tijd om haar verhaal te doen, bieden we luisterend oor, denken we mee in oplossingen. Buiten het dagstart overleg om, taggen we elkaar in klant oproepen op social media, werken we samen aan opdrachten voor klanten, helpen we elkaar met onze business groeien en motiveren we elkaar voor onze dromen te gaan.

Trots

Als ik nu, na bijna een jaar, kijk naar onze groep, hoe we begonnen met elkaar en waar we nu staan, kan ik een hele tevreden lach op mijn gezicht niet onderdrukken. 

Wat ben ik ontzettend trots op ons vijven! Vijf topvrouwen, met ieder een eigen verhaal, met ieder een eigen (uiteenlopende) business, met ieder een eigen thuissituatie, in verschillende leeftijden en levensfasen, wonend door heel Nederland. Wat zijn wij alle vijf ontzettend gegroeid, als ondernemers en vooral ook als vrouwen, met elkaar en toch ieder zelfstandig.

Moraal van mijn verhaal?

Ook als “sociaal beestje” ben ik succesvol zelfstandig ondernemer. Vanuit dat “sociaal beestje” heb ik inderdaad de behoefte me te omringen met mensen, te sparren op uiteenlopende aspecten van het leven, samenzijn, successen delen en uitdagingen delen.

Maak duidelijk waar je behoefte aan hebt, dan komt het hoe dan ook op je pad.

Over de auteur

Sandra Meessen  -  Technisch VA | ActiveCampaign/Mailblue | Wordpress website (Divi en Thrive Suite) | WebinarGeek | leeromgeving

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>